U ponedjeljak, šestog novembra, dobitnicima Priznanja “Ivangrad” za 2021. godinu, Društvu đaka Beranske gimnazije iz Beograda, Nevladina organizacija “Spona” iz Berana uručiće Priznanje.

Do uručenja Priznanja će doći na dan kada se obilježava 110. godina postojanja “Vasojevićke Sorbone”. Istog dana, održaće se i promocija 27. broja časopisa “Nova Sloboda”, koji je, takođe, osnovala beranska NVO.

Svečanost tokom koje će Priznanje biti uručeno, zakazana je za šesti novembar, a održaće se u Biblioteci grada Beograda, Ulica Knez Mihailova 56, Rimska dvorana, sa početkom u18. časova.

Kako je saopšteno iz Društva đaka Beranske gimnazije, koje je i organizator svečanosti, tom prilikom će biti obavljena promocija časopisa “Nova Sloboda”, čime će se  upotpuniti predviđeni program obilježavanje 110 godišnjice osnivanja beranske gimnazije i dodjele Priznanja “Ivangrad”.

Prema najavi, tokom promocije će govoriti: prof. dr Vuk Ognjanović, dr Radenko ŠćekićMilinko Radević Miroslav Stojanović Batrić Mijović i Saša Radunović. Stihove će kazivati: Milosava Mijović i Gavrilo Vukašinović    a moderat je Marko Jelić.

Podsjetimo, Društvo đaka Beranske gimnazije u Beogradu dobitnik je Priznanja “Ivangrad” za 2021. godinu. To je bila jednoglasna odluka  žirija Nevladine organizacije “Spona” koja je i utemeljila Priznanje.

Žiri za dodjelu priznanja, koji su činili članovi Upravnog odbora NVO “Spona: doc. dr Mirko Jakovljević, prof. dr Marijan Premović, dr Radenko Šćekić- predsjednik UO i Saša Radunović- izvršni direktor NVO “Spona”, na sjednici održanoj 10. decembra 2021. godine, u konkurenciji šest predloga, jednoglasno je odlučio da Priznanje “Ivangrad” dodijeli Društvu đaka Beranske gimnazije iz Beograda.

Kako je tada navedeno u Obrazloženju:

 “Imajući u vidu da je Beranska gimnazija, sa tradicijom više od jednog vijeka, bila i ostala rasadnik intelektualne elite Berana, Vasojevića i čitave Crne Gore, Društvo je u velikoj mjeri doprinijelo popularizaciji Berana, Beranske gimnazije i najboljih vrijednosti. Društvo je organizovalo veliki broj tribina, promocija, događaja, umjetničkih večeri posvjećenih istaknutim umjetnicima, naučnicima, sportistima, javnim radnicima, sa ciljem da se afirmišu. Društvo je započelo i sa objavljivanjem biltena u kojem predstavljaju ne samo svoje aktivnosti, već i afirmišu uspješne pojedince svih generacija, koje doprinose promociji Berana. Na taj način, Društvo promoviše najljepše vrijednosti Ivangrada i Berana”.

Podsjetimo, Odluku o ustanovljenju Priznanja "Ivangrad" donio je Upravni odbor NVO „Spona“ 2013, kada je i izabran prvi dobitnik. Odlukom je precizirano da se priznanje dodjeljuje svake druge godine osobama i ustanovama za doprinos očuvanju kulture grada.

Dosadašnji dobitnici priznanja su: Adem Ado Softić (2013. godine), akademik Gojko Kastratović (2015), interpretator crnogorske narodne muzike Ismet Krcić (2017), slikar Titomir Džudović Džu (2019). Izborom Društva đaka Beranske gimnazije, Priznanje “Ivangrad” je prvi put dodijeljeno nekoj instituciji.

A.S.

Foto: Arhiva Espona/ Adem Ado Softić