U ponedjeljak, šestog novembra, Društvu đaka Beranske gimnazije iz Beograda, uručeno je Priznanje “Ivangrad” za 2021. godinu. Dodjela je obavljena na svečanosti koja je upriličena u čast 110- te godišnjice  postojanja gimnazije u Beranama.

Svečanost, koju je obilježilo uručenje Priznanja i promocija časopisa “Nova Sloboda”, organizovana je u Biblioteci grada Beograda, u Ulici Knez Mihailova 56, u Rimskoj dvorani.

Tokom svečanosti, koja je organizovana na Dan Društva i velikog jubileja beranske gimnazije o “Vasojevićkoj Sorboni”, Priznanju “Ivangrad” i časopisu “Nova Sloboda” govorili su: prof. dr Vuk Ognjanović- predsjednik Društva, dr Radenko Šćekić- predsjednik UO NVO “Spona”Milinko Radević, Miroslav Stojanović, Batrić Mijović i Saša Radunović- glavni i odgovorni urednik časopisa i izvršni direktor NVO “Spona”. Stihove su kazivali: Milosava Mijović i Gavrilo Vukašinović, a moderat je bio Marko Jelić.

Podsjetimo, Društvo đaka Beranske gimnazije u Beogradu dobitnik je Priznanja “Ivangrad” za 2021. godinu. To je bila jednoglasna odluka  žirija Nevladine organizacije “Spona” koja je i utemeljila Priznanje.

Žiri za dodjelu priznanja, koji su činili članovi Upravnog odbora NVO “Spona: doc. dr Mirko Jakovljević, prof. dr Marijan Premović, dr Radenko Šćekić- predsjednik UO i Saša Radunović- izvršni direktor NVO “Spona”, na sjednici održanoj 10. decembra 2021. godine, u konkurenciji šest predloga, jednoglasno je odlučio da Priznanje “Ivangrad” dodijeli Društvu đaka Beranske gimnazije iz Beograda.

Podsjetimo, Odluku o ustanovljenju Priznanja "Ivangrad" donio je Upravni odbor NVO „Spona“ 2013, kada je i izabran prvi dobitnik. Odlukom je precizirano da se priznanje dodjeljuje svake druge godine osobama i ustanovama za doprinos očuvanju kulture grada.

Dosadašnji dobitnici priznanja su: Adem Ado Softić (2013. godine), akademik Gojko Kastratović (2015), interpretator crnogorske narodne muzike Ismet Krcić (2017), slikar Titomir Džudović Džu (2019). Izborom Društva đaka Beranske gimnazije, Priznanje “Ivangrad” je prvi put dodijeljeno nekoj instituciji.

Tekst i foto: A.Suvajac