Autorskim tekstom oglasio se Asmir Pućurica- potpredsjednik Savjeta mladih DPS i odbornik te partije u SO Bijelo Polje. Dostavljeni tekst Espona integralno prenosi.

Politički procesi u Ulcinju, Budvi i Andrijevici utemeljili su tvrdnju da su populističke politike kratkog daha. Posljedice koje ostavljaju takve politike na društvo rezultiraju dalekosežnim problemima za čiju sanaciju će najprije biti potreban opšti oporavak svijesti.

Kratak ali bolan proces političkog avanturizma, oličen u nedomaćinskom odnosu prema državnim finansijama, ali i temeljnom sistemu vrijednosti crnogorskog društva, ostavio je narušene ekonomske vrijednosti, najveći rast cijena u ovom dijelu Evrope, ozbiljno ugrožene finansije lokalnih samouprava, produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih i totalno obezvrjeđivanje novca.

Krajnji rezultat je nepostojanje razvojnih projekata, zaustavljen razvoj sjevera, loša spoljna politika i značajno ugrožen multietnički karakter crnogorskog društva.

Partije sa evropskim predznakom, koje su Evropu iskoristile kao marketinški trik, ideološkim eksperimentisanjem sada sebe predstavljaju kao opcije sa izraženim emotivno-socijalnim karakterom kojim bi trebalo građane ubijediti da je neosnovana ambicija u pocijepanim patikama dovoljna da upravljate brodom koji ne znate voziti.

Kako je Crna Gora bila zaleđena u osvetničkom osvježenju, tako je od skora počelo crnogorsko proljeće koje je razagnalo izmaglicu neizvjesnosti i pokazalo na jedini pravi put - put građanskog društva, sa evropskom perspektivom.

Besmislica politika koje okupljaju samo jednu ili dio nacionalnih grupacija ogoljena je brže nego što su njeni tvorci i mislili, pa je baš iz najjužnije crnogorske opštine poručeno: Bože dragi, koji sve upravljaš, provedri mi više Gore Crne! Provedrilo je u Ulcinju, nastavilo se u Budvi i Andrijevici, a nastaviće se u  Podgorici, Gusinju, Šavniku, Mojkovcu... Do posljednjeg milimetra crnogorske zemlje, razići će se hladni oblaci svježine koji su državu građana zarobili u okovima namjere da bezvrijednim novcem kupuju sjutrašnjicu koja će, kao i novac, biti bezvrijedna i neizvjesna.

Ostalo je još puno posla pred nama. Odgovornost za našu perspektivu više ne leži u globalnim dešavanjima već u građaninu koji želi da živi u državi u kojoj vladaju odgovornost, posvećenost i vladavina prava.

Čvrste institucije mogu biti izgrađene jedino na temeljima na kojima počiva crnogorska državnost: multietničko, građansko društvo i antifašizam, prijateljski odnos prema regionu, sa jasnim zadatkom da Crna Gora mora biti nosilac regionalnog razvoja.

Takvu perspektivu građanima ne mogu ponuditi "vukovi u jagnjećoj koži", čiju namjeru su građani već prozreli. Najveći izazov političkih prilika biće konačni fokus partija aktuelne vlasti na interes građana i konačni pristup Evropskoj uniji. To bi, u konačnom, značilo distanciranje od političkih interesa Beograda i kraj postojanja određenih političkih grupacija.

Zato budućnost leži u građanskim političkim partijama koje su tačka na namjeri da se Crna Gora dalje urušava.

Asmir Pućurica- potpredsjednik SM DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje